Proč je vztah důležitý

Dobrá otázka pro všechny. Jaké jsou ty hlavní přínosy vztahu? Proč je důležité mít svého partnera? Co tím získáváme?

 

Podpora

Jedním z hlavních důvodů je podpora. Člověk není na své trable sám. Partner nám nabídne oporu, rameno, abychom se mohli vyplakat, dobrou radu a dodá nám nadhled. Díky němu se můžeme cítit sebevědomí a šťastní. Zkrátka nejsme sami.

 

Týmovost

Každý partnerský vztah je duet dvou spoluhráčů. Oba jsou ve stejném týmu a na stejné straně. Výhoda spočívá v tom, že vždycky máme někoho, kdo nám kryje záda, nebo nás naopak provází, vede nás. Stejně jako druhá polovička víme, že když klopýtneme, po našem boku je někdo, kdo nás zachytí a my nepadneme až na zem. Nenatlučeme si. Nemusíme se obávat, že by nám někdo “bodnul kudlu do zad”, protože tu je partner, který dohlédne na to, aby se nic takového nestalo.

 

Přirozené lidské potřeby

My, lidé, jsme od přírody společenští tvorové. Někdo více, někdo méně. Avšak neexistuje člověka, který by dokázal žít sám a byl šťastný. Dokonce je prokázáno, že pozitivní lidské vztahy prodlužují život. Vazby s lidmi nás činí spokojenými. Cítíme se více jistí, můžeme energii dostávat ale i rozdávat. A to je pro nás velice podstatné.

 

Bezpečí

Se správným partnerem po boku pro nás vztah znamená především bezpečí. Je to místo, kam se můžeme ukrýt před nepříjemnostmi života, můžeme si dovolit být sami sebou. Nestydět se za své nedokonalosti. Nehrozí nám ponížení, výsměch, poukazování na neúspěch. Naopak, jsme zahlceni láskou, podporou, otevřenou náručí, která je připravena nás kdykoli obejmout a ochránit, utěšit.

 

Nyní už víme, proč je pro nás vztah klíčový, co nám dodává. Nesmíme však zapomínat, že o něj musíme rovněž pečovat. Vztah nekvete sám od sebe, ale vyžaduje péči. Jako zahrada. Ale získané benefity jsou nepřekonatelné! Jaké jsou vaše důvody pro vztah?

Nastavení Cookies
Přejít nahoru