Čemu se vyhnout během Vánoc?

Vánoce jsou svátkem radosti a rodinné pohody. Aspoň by měly být. Jenže znáte to. Dost často dochází během svátků ke stresu, hádkám a neshodám. Čemu byste se měli během Vánoc vyhnout pro dobro vlastní i všech okolo?

Nevzbuzujte rozpaky

Raději si vše předem promyslete a dohodněte se s ostatními členy rodiny, přáteli nebo partnerem či partnerkou. Plánujete-li něco neobvyklého, nepřehánějte to a dobře odhadněte reakce okolí. Není nic horšího než nedoceněné překvapení, které zkazí celý večer všem zúčastněným.

Snažte se ostatním pomoci

Kolem Vánoc je ve stresu téměř každý. Všechny ty otázky, zda se bude dárek líbit nebo zda už ho dotyčnému nedal někdo jiný. Pokuste se pomoci svým blízkým s výběrem dárku pro vás a ulehčit jim od tohoto dilema. Nejlépe uděláte, kdy se před každým zmíníte o jednom malém přání. Jen tak mezi řečí. Uvidíte, že to bude pro všechny mnohem snazší.

Vyhýbejte se trapnostem

Trávíte Vánoce se svou rodinou a váš protějšek se k vám letos připojí prvně? Pak opatrně s vtípky a nevhodnými komentáři. Vánoční shledání jsou častým zdrojem bodrých řečí, které však ne každý snese. Vždy stůjte na straně svého doprovodu a průběžně hlídejte, zda je mu ve společnosti příjemně.

Neměňte plány ze dne na den

Většina rodin má přesný plán, který zahrnuje návštěvu všech blízkých. Už tak je velmi těžké stihnout všechny pochůzky a posezení během svátků. Nekomplikujte to sobě i ostatním náhlými změnami plánu. Je to neslušné a najít nový termín je velmi náročné.

Buďte vstřícní

Vždy respektujte přání starších členů rodiny. Chtěla by se raději babička dívat na Popelku místo nějaké novodobé pohádky? Vyhovte jí. Nevyvolávejte zbytečné konflikty kvůli televizi nebo podobným drobnostem. Snědl někdo poslední kousek vašeho oblíbeného cukroví? Přejděte to s úsměvem.

Nehltejte a nepřejídejte se

Že se to lehko řekne při tom množství dobrého jídla? Zachovejte soudnost. Zaskočená kůstka nebo žlučníkový záchvat nejsou to pravé pod stromečkem. Nepotěšíte tím ani sebe, ani své blízké.

 

Máte nějaké vlastní tipy, které byste doporučili? Čemu se během Vánoc vyhýbáte vy?

Nastavení Cookies
Přejít nahoru