Češi jedí více medu, je ale z Ukrajiny

V Česku se vloni vyrobilo 9 365 tun medu. Jeho spotřeba dlouhodobě roste. Nejvíc medu se k nám dováží z Ukrajiny.

Počet včelstev se snížil

Počet včelstev vloni nepatrně klesl na 638 tisíc. Přesto jde o nejvyšší hodnotu od roku 1994, s výjimkou rekordního roku 2016. Od začátku tisíciletí byly stavy včelstev nejnižší v letech 2003 a 2008. Jednalo se o tzv. úhynové roky, kdy včely plošně umíraly v důsledku onemocnění způsobených roztoči nebo jiných chorob.

„Včely se chovají více na Moravě než v Čechách. Ze statistik vyplývá, že nejvyšší hustota včelstev na kilometr čtvereční je ve Zlínském kraji, podobně je tomu v kraji Moravskoslezském. Srovnatelná hustota včelstev je i v Praze. Nejméně se včelaří v Karlovarském a Ústeckém kraji,“ popisuje Jiří Hrbek, ředitel odboru zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ.

Čtěte také: Pánové, jezte více zeleniny. Budete lépe vonět

Český statistický úřad zpracovává statistiku včelařství od roku 1920. Tehdy byl počet evidovaných rojů 288 tisíc. 400tisícovou hranici poprvé překonal v roce 1931. Data z období druhé světové války chybějí. V 50. letech byl průměrný počet včelstev 543 tisíc. Až do konce 70. let včelstev přibývalo. Strmější pokles nastal po roce 1990, kdy byl počet rojů historicky nejvyšší – 771 tisíc.

Spotřeba vzrostla o 50 %

V roce 2016 byla tuzemská spotřeba medu 0,9 kilogramu na osobu. Ve srovnání s rokem 2006 jde o 50% nárůst. Nejméně medu jedli Češi v polovině 60. let.

Čtěte také: Jak docílit opravdu krásných rtů

Vloni se k nám dovezlo 3,2 tisíce tun medu. Nejvíc z Ukrajiny, Slovenska a Uruguaye. Vývoz medu byl skoro o polovinu slabší, na úrovni 1,5 tisíce tun. Český med se exportoval hlavně do Německa, na Slovensko a do Francie.

Ze statistik úmrtí podle příčin vyplývá, že v roce 2016 zemřeli v Česku čtyři lidé v důsledku kontaktu se sršni, vosami a včelami.

Nastavení Cookies
Přejít nahoru