Co hrozí při zanedbání komunikace?

Komunikace je stavebním kamenem každého vztahu. Bohužel tomu plno lidí stále nerozumí a pak dochází ke zbytečným kolizím a domněnkám, které nabourávají harmonii ve vztahu. Co dalšího vám hrozí při zanedbání komunikace?

  Když se nedomluvíte

Zanedbání komunikace má základy v nicotných detailech, při kterých se jedna strana maximálně ušklíbne. Jenže často přesahuje i do důležitých oblastí vztahu. A to je problém. Pokud nejste schopni s partnerem efektivně řešit problémy, tvořit kompromisy, nazývat věci pravými jmény a mluvit o nepříjemných záležitostech, váš vztah je v ohrožení.

  Nemluví jen ženy

Leckdy se setkáte s vysvětlením, že mluvení je pro “ženský”. Ať je to jak chce, nikdo z nás nejsme telepaté ani vědmy. Proto se ve vztahu bez komunikace neobejdete. Nepoznáte, co partnerovi vadí, jak by to vyřešil a proč je mu situace nepříjemná, aniž byste otevřeli ústa.

  Skrytý komplex aneb Dospělé dítě

Bohužel nastávají i situace, kdy se jedna strana může přetrhnout, aby ve vztahu vše klapalo, snaží se vše vyřešit, domluvit se. Ujasnit si hranice a pravidla. Zkrátka potřebuje vědět, na čem je. A pak je tu druhá polovina. Ta komunikovat odmítá. Odsekává, dělá, že problém neexistuje, uráží se a nemluví. Řešení? S dospělým dítětem pohne jen jeho vlastní svědomí.

  Může fungovat vztah bez komunikace?

Tady bychom měli vynechat slovo “fungovat”. Ten vztah jistě nějakým způsobem existovat bude. Ale při nejmenším jedna strana bude silně nespokojená. A otázka zní: Proč setrvávat v nefunkčním vztahu, kde nejste šťastní?

  Komunikace není totéž co hádka

Možná se zdráháte takový osobní rozhovor vůbec začít, protože se obáváte hádky. Ale uklidníme vás. K hádce vůbec nemusí dojít. Komunikace zpravidla funguje i na pohovce s dobrou kávou a dortíkem v ruce. Zkrátka se společně sejdete a vyjasníte si nesrovnalosti. Žádný křik nebo výčitky.

 

Vysvětlili jsme si, co hrozí při zanedbání komunikace a proč je to tak špatné. Jak to máte vy? Preferujete komunikaci anebo raději vyčkáváte, až se to nějak vyřeší?

Nastavení Cookies
Přejít nahoru