Dřevěný nábytek dodává interiéru na útulnosti, jaký ale vybrat?

Dřevěný nábytek do interiéru stále volí drtivé procento lidí.  Jedná se totiž o nestárnoucí klasiku a dřevo navíc působí příjemným hřejivým dojmem a podle mnoha odborníků má příznivý vliv na lidskou psychiku. Krom toho má také dlouhou životnost a není náročné na údržbu.

Při koupi nábytku je ale důležité si uvědomit, že se nejedná o spotřební zboží, které po pár letech vyhodíte. Naopak, nábytek je kusem, který můžete dědit z generace na generaci a s přibývajícími roky roste i jeho cena a vzácnost. Pokud se tedy rozhodnete interiér vybavit dřevěným nábytkem a doplňky, zapomeňte na sériovou výrobu a raději si za něj připlaťte u truhláře či u společností, které se zabývají výrobou nábytku na zakázku. U nich totiž máte jistotu, že bude na výrobu použito kvalitní dřevo a výsledný výrobek přežije nejen vás, ale i vaše děti.

Výrobou nábytku na zakázku se zaobírá i rodinná společnost PK Interiér. „Pro zákazníky vyrábíme nábytek na zakázku z různých materiálů jako například třešeň, ořech či dub. Krom toho navrhujeme sestavy do ložnice, obývací stěny, komody, knihovny, vinotéky a jiný atypický nábytek,“ říká majitel PK Interiér Pavel Kružík.

To, z jakého dřeva nábytek vyberete, záleží zejména na tom, co od něj očekáváte a kolik chcete zaplatit. Za jednu z nejhodnotnějších a nejkvalitnějších dřevin se obecně považuje dub. Ten vyniká především výraznou texturou, houževnatostí a tuhostí. Na výrobu nábytku je však vhodné i dřevo ořechové či třešňové.

Čím dál větší oblibě se navíc těší i nábytek ze starých masivních trámů, který nejlépe využijete například na výrobu postele, skříně či komod. „I u nábytku ze starých trámů si zákazníci mohou vybrat povrchovou úpravu, barevnost a kování. Pro reálnější představu vypracujeme 3D vizualizaci. Již hotové výrobky si mohou zájemci prohlédnout na naší prodejně v OC Spektrum v pražských Čestlicích,“ dodává Pavel Kružík.

Při péči o dřevěný nábytek je nutné mít na paměti, že dřevo má podobné vlastnosti jako lidská pokožka, a tak jednak dýchá a jednak si potřebuje udržovat určité množství vlhkosti, aby nezačalo vysychat nebo praskat. Zcela nevhodná je údržba mokrými utěrkami, nadměrná vlhkost totiž může poškodit vrchní lakovou či lazurovou vrstvu, dřevo nabobtná a rozlepí se veškeré lepené spoje. Zcela se také vyhněte používání všech druhů abrazivních prostředků, které povrch nábytku nenávratně poškrábou. Prach utírejte pouze suchou prachovkou a z čisticích prostředků volte takové, které jsou určeny přímo na dřevo.

Nastavení Cookies
Přejít nahoru