Fáze vztahu: v jaké jste právě vy?

Partnerský vztah bychom mohli rozdělit do pomyslných pěti fází. Každá fáze přináší nejen mnoho radostí, ale i starostí a zkoušek. Ne všem párům se podaří dostat do páté fáze, neboť se nemohou smířit s tím, že vztah už není jako na začátku. V jakém období vztahu se právě teď nacházíte a na co byste si měli dát pozor, aby váš vztah nezkrachoval?

 

1. fáze – Motýlci v břiše a zamilovanost

 

Máme pro vás zdrcující zprávu: zamilovanost netrvá věčně. V této fázi vás ovládá koktejl hormonů, které vám dodávají energii, navozují euforické stavy, nasazují vám pomyslné růžové brýle a jitří ve vás pocity, že jste potkali lásku svého života. Představujete si s ní budoucnost a nevidíte na ní jedinou chybu. Nemůžete se soustředit a myšlenkami jste neustále u svého partnera. V této fázi se ochotně a rádi přizpůsobujete milované osobě a chcete ji udělat šťastnou.

 

2. fáze – Procitnutí do reality

 

Ve druhé fázi vidíte protějšek takový, jaký skutečně je. Uvědomujete si nejen jeho silné stránky, ale i chyby. Někdo může utrpět pořádný šok, že si nevšiml partnerových nedostatků. Kdo to neustojí, rozhodne se pro ukončení vztahu nebo pro nevěru. Pokud nedostatky přijmete, vaše láska se začne prohlubovat a zvažujete upevnění vztahu. Některé páry se rozhodnou pro potomka, jiné pro společné bydlení. V blízkosti partnera pociťujete bezpečí a připadáte si naplněni a milováni. Před protějškem jste sami sebou a dokážete se zcela uvolnit.

 

3. fáze – Pochybnosti o smysluplnosti vztahu

 

Ve třetí fázi přichází na řadu rozčarování. Ve vztahu se přestáváte cítit dobře a přemýšlíte, zda má další pokračování smysl a jestli na vás nečeká někdo lepší. S partnerem zůstáváte ze setrvačnosti a hledáte únik ze stereotypu usilovnou prací, ve svých zájmech nebo v náruči někoho jiného. Necítíte se šťastni a nemáte o tom druhém již žádné iluze. Přestáváte si protějšku vážit a nastává boj o moc. Život s partnerem vám připadá nudný a neumíte si představit, že s ním strávíte zbytek života.

 

4. fáze – Přijmutí nedostatků partnera

 

Jestliže překonáte úskalí třetí fáze, ať už dostatečnou komunikací nebo s pomocí odborníka, spojí vás pouto trvalé a hluboké lásky. Odpusťte svému partnerovi, že není dokonalý a nenaplnil vaše očekávání. I on může mít na vás stejný náhled jako vy na něj. Nechtějte, aby se vám přizpůsobil a vnímejte ho jako individuální osobnost, jako svou oporu a jako svého nejlepšího přítele. Přijměte partnera takového, jaký je. Díky tomu poznáte pravou lásku.

 

5. fáze – Vyzrálá a opravdová láska

 

Váš partner je pro vás neochvějnou jistotou a oporou a zvládli jste spolu mnoho životních překážek. Tvoříte jeden celek a jste přesvědčeni o tom, že vás osud svedl dohromady. Ve vztahu jste maximálně spokojeni a přijímáte toho druhého takového, jaký je. Pro svého partnera byste i zemřeli a vaše duše a těla splývají do jednoho celku. V sexu se objevuje více intimity a důvěry. Uvědomujete si svou i partnerovu jedinečnost.

 

Může se stát, že se vaše cesty v nějaké fázi vztahu rozejdou. Ani pátá fáze není jistotou, že spolu skutečně zůstanete až do smrti. Nevyčítejte si, pokud váš vztah nebo manželství nedopadne podle vašich představ. Nikdy není pozdě začít znova!

Nastavení Cookies
Přejít nahoru