Hledáte přesně tuhle ženu? Tak máte hnědé oči

Hnědooký Čech dává přednost modrooké ženě. Zatímco zelenohnědoocí se hledají navzájem. Takový závěr přednesl český genetik Pavel Lízal. Jak píše Aktuálně.cz, Lízal zjistil ve výběru partnerů pozoruhodné zákonitosti. Jeho výzkum se inspiroval ze závěru norského vědce, podle kterého si Norové vybírají partnery se stejnou barvou očí. Modroocí muži si tam vybírají modrooké ženy. Jenže v Norsku to není žádné překvapení, protože většina populace v Norsku je modrooká.

Pavel Lízal se proto zajímal, zda stejný systém tzv. pozitivního výběru bude platit i v Česku a jeho výsledky jsou překvapivé. Stejnou barvu očí si v Česku vybírají pouze zelenoocí, zatímco ostatní preferují tzv. negativní výběr, tedy přesně opačnou barvu očí než sami máme. Hnědoocí Češi si tak raději vybírají modrooké ženy a ty si rovněž vybírají partnera s jinou barvou očí.

Existují hypotézy, že barva očí Norům signalizuje, že náleží do stejné populace. Modré oči mohou být determinantou, že je to příslušník daného národa, dané populace, a tak si zvolí jeho, říká genetik Pavel Lízal.

Za modrou barvu očí u lidí může mutace. Původně totiž všichni lidé měli barvu očí hnědou. Mutaci ovlivnil gen označovaný jako OCA2. Ten se podílí na produkci pigmentu melaninu, který určuje barvu očí, vlasů i kůže. Lidé s modrýma očima mají jednoho společného prapředka, který podle norských vědců pochází z oblasti na východ od Černého moře. Modroocí mají totiž podobnou DNA.

A co vy? Hledáte nového partnera či partnerku s modrýma, hnědýma nebo zelenýma očima? Vyberte si z tisícovek registrovaných uživatelů na online seznamce Yellobar.com. Je zdarma a bez poplatků. 

[stag_button url=”https://www.yellobar.com/” style=”blue” size=”large” type=”normal” target=”_self” icon=”arrow-right” icon_order=”before”]REGISTROVAT[/stag_button]

Nastavení Cookies
Přejít nahoru