Internetová bezpečnost nejen při seznamování

Dávat si na internetu pozor by mělo být samozřejmostí. A to nejen na seznamkách, ale v celém kyber prostoru. Vždyť data se proudí sem a tam a v dnešní době není těžké zachytit konkrétní informace. Dejte si záležet na tom, abyste dodrželi všechna pravidla. Která to jsou?

  Pozor na osobní údaje

Základním bodem jsou osobní údaje. Samozřejmě jsou věci, které nejsou zrovna tajné a někdy je musíte použít, ať chcete nebo ne. Například své jméno. Představte si, že byste se seznamovali beze jména? To zkrátka nejde! S dalšími údaji, jako je věk, datum narození nebo místo bydliště či zaměstnání byste však měli být opatrnější. Stejně tak může nastat nepříjemná situace při zveřejnění svého náboženského vyznání. Rozhodně se jedná o podstatný údaj, ale nepatří všem očím a uším.

  Opatrně při osobních setkáních

Pokud dojde na osobní setkání, nedávejte okamžitě souhlas k odlehlým místům. Ač je to smutné, na seznamce se ne vždy pohybují lidé, kterým jde o kvalitní vztah. Myslete na to. Není nic špatného na tom, podniknout první schůzku v kavárně nebo si užít procházku rozkvetlým parkem. Nikdy nesedejte s nikým do auta, ať je dotyčný sebevíc sympatický. Hlídejte si svoje pití a nenechávejte svoje věci bez dozoru. Pokud je vám nějaké chování nepříjemné, nebo máte špatný pocit, neváhejte schůzku ukončit. A to hlavní. Vždycky dejte někomu vědět, kde a ským se nacházíte!

  Nevkládejte erotické fotografie

Touha udělat dobrý dojem na seznamce je pochopitelné. Méně už však, použijete-li eroticky laděnou fotografii. Nejen, že budete působit až příliš dostupně, ale především je taková fotografie snadno zneužitelná. Můžete se tak stát terčem vydírání nebo kyberšikany. Oba případy jsou nežádoucí.

  Pozor na emaily

Obzvláště opatrní buďte při otevírání emailů. I maličký vir může napáchat škody v podobě odcizených dat, která by se dala využít proti vám. Stejně tak se může stát, že vaším jménem budou odcházet nelichotivé zprávy vulgárního charakteru. A to lidem, u kterých si to právě nepřejete.

 

Jaké jsou vaše body bezpečnosti? Řídíte se nějakými bezpečnostními pravidly?

Nastavení Cookies
Přejít nahoru