Jak a kde začít

Možná jste se právě s někým rozešli. Možná jste v novém městě a chcete poznat nové lidi. Možná jste už nějakou dobu singl, ale teď začínáte uvažovat o navázání nového vztahu. Nebo prostě jen chcete poznat někoho nového. Ať už je váš důvod k hledání nových vztahů jakýkoliv, společná pro všechny může být otázka – „Jak mám začít?“. 

První krok už jste udělali, začali jste se ptát a hledat odpovědi. Vytváření vztahů s lidmi kolem nás je jednou ze základních lidských přirozeností, již Aristoteles řekl: „člověk je tvor společenský“. Vztahy jsou důležité ze spousty různých důvodů. Pomáhají nám vytvářet stabilitu, emocionální pohodu, díky nim se učíme, jak být dobří přátelé či partneři, a máme na koho se obrátit, pokud jsme v úzkých nebo se cítíme osamocení. Díky vztahům dokážeme zvládat náročné životní situace a překonávat překážky, se kterými se v životě setkáváme. Vztahy dávají smysl ve chvíli, kdy jsou v nich oba rovnocennými partnery. Cítit se dobře ve vztahu s kýmkoliv znamená také cítit se dobře sám před sebou. 

Denně se setkáváme s celou řadou společenských očekávání. Tato očekávání nám vlastně říkají, jak máme žít, co nás učiní šťastnými, krásnějšími, spokojenějšími. Přemýšleli jste ale nad tím, jestli se tato očekávání slučují s tím, jak se cítíte a co chcete vy sami? Rozumět sám sobě je prvním krokem k tomu, abychom dobře rozuměli i ostatním. Pokud nerozumíme sami sobě, mrháme spoustu času, energie i peněz na cizí představy. Prvním krokem, jak se přiblížit sám k sobě, je být k sami k sobě upřímní. Otevřeně a upřímně hodnotit své počínání je velmi obtížnou disciplínou, protože často si velmi těžko přiznáváme vlastní chyby či nedostatky. Pokud se rozhodnete pro práci na svých vlastnostech a schopnostech připravte se na dlouhou cestu, která je trnitá, plná různých zákrut i křižovatek. Bude vás to stát hodně odříkání, sil a přemlouvání, ale výsledek stojí za to. Odměnou vám bude pocit vlastní jistoty, sebevědomí, pevné vztahy a klidná mysl. 

Jak být otevření a  upřímní sami k sobě? V první řadě si uvědomte, že cokoliv co řeknete sami sobě, neuslyší nikdo jiný, dokud to sami nebudete chtít. Začít s pozorováním sebe sama je dobré na situacích, které nejsou nijak zvlášť náročné. Stačí si zpětně přehrát průběh toho, co se vám právě stalo a jak jste se vy v té situaci zachovali. Pojmenujte to, za co jste rádi, co se podařilo, ale i to, co byste chtěli dělat příště jinak. Může to být cokoliv. Ukvapené rozhodnutí, impulzivní obvinění či nadávky, zbytečné slzy nebo hloupé vtipy či poznámky. Pokud máte po rozhovoru s kýmkoliv nejasný pocit, že “se něco nepovedlo”, “že to bylo divné” nebo máte v břiše kámen, který vám napovídá, že nejste takzvaně “úplně v pohodě”. Potom je dobré se zamyslet nad průběhem rozhovoru. Zamyslete se nad tím, kdy se nepříjemný pocit objevil. Byla to reakce na nějakou informaci v rozhovoru? Nebo na chování vašeho partnera v rozhovoru? Takto můžete zjistit, že se nepříjemné pocity pojí s nějakým konkrétním momentem nebo tématem, které je pro vás z nějakého důvodu citlivé. Může vám připomínat minulá zklamání, zraněné city nebo situace, za které se stydíte. Pokud sami rozklíčujete podobné souvislosti, udělali jste první krok k tomu, získat sílu na to, být k sobě upřímní.  

Důležité je zmínit, že pokud od lidí kolem sebe slyšíte, že takové nepříjemné pocity sami ze sebe nemají, nevěřte jim. Každý bojujeme s vlastními nejistotami či obavami. Rozdíl je v tom, že těm, kteří si je nepřiznají a neodhalí sami před sebou jejich pravý důvod, se nemusí nikdy podařit změna, která by je dovedla k větší spokojenosti. 

Jak být sám sebou, umět vést vnitřní dialog k vlastnímu rozvoji, dokázat si stanovit to, co chci a co nechci, bude tématem dalšího článku našeho Yellobarblog vztahového průvodce.

Nastavení Cookies
Přejít nahoru