Jak začít cvičit a nepřestat

Nutnost pravidelné fyzické aktivity je v posledních letech velké téma. Ukazuje se totiž, že obezita a další zdravotní problémy spojené s nezdravým životním stylem a nedostatkem pohybu už dávno nejsou americkým fenoménem. Naopak, podle průzkumu z roku 2016 Češi dokonce vedou evropskému žebříčku. I tak se však provozovatelé fitness center a tělocvičen každou zimu potýkají s návalem nadšených sportovců, kteří se však s příchodem teplejšího počasí vytratí kamsi do neznáma. Jak tedy vydržet a nepřestat se pravidelně hýbat?

Uvědomte si, proč vlastně chcete cvičit

Nebezpečně rychle se blížící léto a s ním spojené již klasické odhazování svršků má přes zimu a jaro za následek již zmiňovaný vyšší počet návštěvníků tělocvičen. To jen poukazuje na fakt, že nemalé procento lidí vnímá cvičení jako nástroj za štíhlejší postavou. A přestože je jakákoli forma fyzické aktivity chvályhodná, za cvičením je třeba hledat více než jen vyrýsované břišní svaly. Nebývale lepší fyzická kondice, příval energie či kvalitnější spánek. To je jen zlomek věcí, kterých se díky cvičení dočkáme. Pravidelnou fyzickou aktivitou ovšem snížíme i riziko kardiovaskulárních onemocnění, vysokého krevního tlaku či cukrovky. Přestože by tedy teoreticky stačilo se hýbat několik měsíců v roce v rámci „léta beze studu“, je efektivnější a zdravější nahlížet na fyzickou aktivitu jako na prostředek, který zkvalitní náš život ve všech možných aspektech. Pokud tedy letos stojíte před první osudnou návštěvou tělocvičny, neberte ji jako nutné zlo, ale spíše jako počátek změny.

Nechte si poradit od profesionálů

Se cvičením chtě nechtě souvisí i to, zda jednotlivé cviky provádíte správně, efektivně a bez rizika zdravotních komplikací. Proto je nezbytné na začátku vaší snahy vyhledat odborníka a nechat si poradit. V lidském těle je více než 640 svalů, většina lidí ovšem neumí vědomě ovládat ani desetinu z nich. Z toho důvodu vzniklo sportovně zdravotní centrum TEIT, které se nachází ve Vyskočilově ulici, na Praze 4 a které si klade za cíl naučit své zákazníky efektivně zapojovat při tréninku svalové skupiny, které mají. Trenéři v TEIT FITLAB mají fyzioterapeutické vzdělání a snaží se být práci co nejvíce praktičtí. Cviky tak mohou být praktikovány v každodenním životě, aniž by bylo nutné shánět nákladné tréninkové pomůcky. Můžete je cvičit prakticky kdekoliv a s kýmkoliv.

Nelynčujete se za neúspěch

Cvičením mj. docílíte i zlepšení psychické kondice a dokonce se vám může změnit váš celkový pohled na svět. Není žádnou výjimkou, že pravidelní sportovci umí lépe relaxovat a jsou odolnější vůči stresu. Nemá ovšem smysl se obviňovat, pokud se celý týden ke sportu kvůli časové vytíženosti nedostanete. Zároveň je také důležité uvědomit si, že každé tělo je jiné a to, že nevidíte okamžité výsledky, neznamená dopředu prohru. Nenechte se nepatrným neúspěchem demotivovat a pokračujte v úsilí. Uvidíte, že výsledky se nakonec určitě dostaví a tělo vás odmění svou vitalitou.

Nastavení Cookies
Přejít nahoru