Jak zkrotit žárlivého partnera?

Určitá míra žárlivosti do vztahu patří, ale nesmí to překročit únosnou hranici. Pokud je váš partner žárlivější, než je zdrávo, zkuste na něj jednoduché triky a pokuste se ho zkrotit. Život s žárlivým partnerem není vůbec jednoduchý a leckdy mu vadí úplně všechno: vaši kolegové, přátelé i rodinní příslušníci.

 

Jak přemýšlí žárlivý partner?

 

Žárlivému protějšku stačí malý impuls k tomu, aby na vás začal žárlit, kontrolovat vás a vyslýchat vás jako na policejní stanici. Ať už řeknete cokoliv, žárlivý partner nebude s vaší odpovědí nikdy spokojený. Naopak se v jeho hlavě vyrojí další domněnky a scénáře a ve vašich silách není, abyste ho přesvědčili o opaku. Věří jen své pravdě a svým představám a v jeho očích se stáváte lhářem. I nevinné zdržení v obchodě nebo na návštěvě vyvolává v partnerovi podezření, že jste mu byli nevěrní.

 

Žárlivec si musí uvědomit svůj problém

 

Se žárlivým partnerem je skutečně těžké vyjít a vede to k destrukci vztahu. Prvním krokem k úspěchu je to, že si váš protějšek uvědomí, že má problém. Teprve poté můžete společnými silami jeho žárlivost řešit a zlepšit stávající situaci. V případě, že svou žárlivost popírá, nikdy ji nebude mít pod kontrolou a udělá vám ze života peklo. Záleží pak na vás, zda s takovým partnerem zůstanete a budete snášet jeho žárlivé výlevy.

 

Jak na žárlivého partnera?

 

Můžete ale vyzkoušet jednoduchou taktiku. Jestliže se nechcete s takovým protějškem rozejít, protože ho milujete, nechte ho vypovídat se a naslouchejte mu. Neskákejte mu do řeči a nevyklízejte pole jenom proto, abyste od něj měli klid. Na jeho žárlivé dotazy nereagujte a nesnažte se obhajovat. Ať už mu na jeho slova povíte cokoliv, zahrne vás dalšími žárlivými otázkami. Tomu potřebujete předejít.

 

Přesvědčte ho o svých citech

 

Na jeho smršť otázek odpovídejte v klidu a ujistěte ho o svých citech. Koneckonců žárlivý partner potřebuje slyšet ujištění, že jste tu pro něj a že vám na něm záleží. Možná tato taktika nezabere a bude ve svých žárlivých otázkách pokračovat. Odveďte téma jiným směrem a zeptejte se ho na děti, co dávají v televizi nebo jaký měl den. V krajním případě mu vysvětlete, že jeho žárlivé scény ničí váš vztah a doporučte mu, aby vyhledal odbornou pomoc. Pokud mu na vás záleží, učiní tak.

 

Když nechce odbornou pomoc, zkuste to vlastními silami

 

Můžete se mu pokusit pomoct i sami. Nastavte žárlivému partnerovi jeho vlastní zrcadlo a předveďte mu, jak se během žárlivých scén chová. Následně se mu svěřte s tím, jak se cítíte po propuknutí jeho žárlivosti a výčitek a zároveň od něj chtějte vědět, jak se sám cítil pod vaším žárlivým atakem. Žárlivost pramení z nedostatečného sebevědomí a ze strachu z rozchodu. Chvalte svého partnera, projevujte mu svou náklonnost a ujistěte ho, že je pro vás důležitou osobou.

 

Žárlivý partner má pocit, že ho nemáte dostatečně rádi. Zapracujte na jeho sebevědomí a chovejte se tak, abyste neztratili jeho důvěru. Komunikujte spolu a problém nepřecházejte. Jde o budoucnost vašeho vztahu a jistě nechcete, aby jinak pěkný vztah zkrachoval na chorobné žárlivosti.

Nastavení Cookies
Přejít nahoru