Jste ve stresu? Rozhýbejte své tělo & Každý pohyb se počítá

Nemám čas, nestíhám, musím…Časté odpovědi většiny z nás. Z nedostatku času, který nám bere náročné zaměstnání, škola, starost o rodinu, přibývá stres. Čím více máme stresu, tím jsme méně spokojení, čím jsme méně spokojení, tím méně se nám chce cokoliv na sobě měnit k lepšímu, natož se více hýbat. Nejsme zkrátka naladěni na pozitivní vlnu a nemáme už po celodenním kolotoči energii. Doba je rychlá, všechno musí být nejlépe hned, musíme být úspěšní, kam se podíváme.

 

Naše tělo ale všechny tyto negativní tlaky citlivě vnímá a ukládá do paměti. Jakmile je paměť naplněna, tělo se ozve. A většinou už je co napravovat. A přitom si stačí srovnat skutečné hodnoty, o kterých jsme zaručeně přesvědčeni, že je máme nastavené správně. Umíme je ale využít v běžném životě? Je třeba na ně neustále myslet a připomínat si je. Pro většinu nás je na prvním místě zdraví. Ale ruku na srdce, o zdraví se staráme až ve chvíli, kdy jsme v průšvihu.

Není problém, není co řešit. Je moc důležité se zastavit, uvědomit si, co v našem životě má mít svůj prostor, na co si skutečně čas udělat. A na pohyb bychom měli myslet v první řadě. Nedostatek cvičení totiž způsobuje většinu zdravotních problémů s pohybovým aparátem, který když nefunguje jak má, tak nás v běžném životě značně omezuje. Chronická hypomobilita dětí a dospělých díky rozvoji technologií bohužel stále roste a negativně ovlivňuje také psychický stav.

Chůze a běh jsou pro lidské tělo nejpřirozenějším pohybem, redukují riziko vzniku onemocnění srdce a cév, zlepšují psychický stav a nic nestojí. Dostatečně a pravidelně se hýbat by mělo být pro lidské tělo absolutní samozřejmostí. Neznamená to ale, že najednou odsunete kancelářskou židli a strháte se na intenzivním tréninku v tělocvičně nebo se pustíte do běžeckého závodu a odejdete s puchýři. Tím byste nic nezlepšili, naopak.

Začněte nenápadně…třeba tím, že si zvolíte místo výtahu schody, místo auta nohy, místo emailu osobní schůzku. A příval energie na sebe nenechá dlouho čekat. Váš kardiovaskulární a imunitní systém bude tleskat. Uvidíte, že touto zdánlivě malou změnou, najednou začnete vnímat své tělo jinak. Budete se cítit lépe, budete spokojenější…a budete se najednou chtít hýbat více. A když se budete chtít hýbat více, měli byste se hýbat správně a jestli nevíte přesně kde začít a jak nebo máte nějaké problémy pohybového aparátu, přijďte se poradit do Sportovně zdravotního centra TEIT FITLAB, kde vás odborně dostanou do kondice. Ke svým klientům přistupují individuálně, takže váš pohybový plán vám bude „ušitý“ přímo na míru. Nebudete cvičit „nesmysly“, které vám spíše ubližují, než pomáhají. Dozvíte se, v jakých dávkách cvičit, jaké cviky jsou pro vás vhodné a které naopak kontraproduktivní. Váš výkon půjde nahoru, překonáte své dosavadní limity a cíl si zvolíte sami. Ať je to skvěle vyrýsovaná postava, zvládnutý půlmaraton, zvýšená mobilita a síla svalů nebo zbavení se bolestivých problémů. Nechte se překvapit vlastním tělem. Více na www.teit.cz

Nastavení Cookies
Přejít nahoru