Kdo je poblíž? Geolokační aplikace, které vám zničí rande

Česko zažívá boom v prohlížení obsahu na mobilu. Až čtyři miliony Čechů si prohlíží web právě skrze mobilní přístroj. Za poslední půl rok přibylo dokonce 1,5 milionu uživatelů, kteří surfují raději na mobilu než na stolním počítači. Vyplývá to z čerstvých výsledků NetMonitor. Když k tomu přičteme informaci, že více než polovinu příjmů Facebooku tvoří mobilní reklama, musí být nám jasné, že je lepší cílit na mobilní uživatele než na ty “běžné”.

A s tím souvisí i stálý růst mobilních aplikací. Stále častěji jsou populární tzv. geolokační aplikace. V případě, že této aplikaci dovolíte, aby vás pomocí GPS zaměřila na konkrétním místě, můžete využít její plný potenciál. Na lokalizaci sázejí také online seznamovací aplikace, které se vás snaží seznámit s registrovanými uživateli v okolí. Můžeme zmínit například Lovoo, Grindr (pro homosexuální menšinu), nebo také Tinder, který už v Česku překročil hranici 100 tisíc registrovaných uživatelů.

I když se na první pohled zdá, že taková aplikace vám usnadní seznamování, například i v restauraci, opak je pravdou. Prvním nešvarem podobných aplikací je to, že jsou postaveny výhradně na fotkách. Například na Tinderu dáváte like či dislike uživateli podle fotek. I když si samozřejmě může o uživateli přečíst více, pokud ovšem informace o sobě vyplní, stejně většina uživatelů pouze hodnotí jednotlivé fotky. Zatímco uživatelé nad 25 let se snaží tímto způsobem seznámit, ti mladší využívají podobné aplikace spíše pro zahnání nudy, nebo se jen zvědavě rozhlížejí, jestli náhodou někdo není poblíž.

Geolokační aplikace mají také za následek desocializaci, tedy že lidé se už nedokážou seznamovat běžným způsobem. Byl jsem svědkem situace, kdy skupinka cizinců seděla u stolu a místo toho, aby se spolu bavili, všichni koukali do telefonu a zjišťovali, kdo je zrovna poblíž. A pokud náhodou někdo byl, tak mu dali like a čekali na odezvu. Dlouho jsem přemýšlel, proč to vlastně dělají, až mě kamarád na pivu upozornil na fakt, který jsem si zprvu neuvědomil. Pokud dáte like nějaké osobě poblíž a nedostane se vám zpětné reakce, je to menší “prohra”, než když byste šli a osobně pozvali danou osobu na drink. Odmítnutí je pro mnoho lidí nepřekonatelný problém, jenže na druhou stranu je zase poučné.

Uživatelé si často myslí, že jejich vytuněné fotky v Instagramu, kde ukazují svůj pekáč buchet, bude zajímat opravdu každého. Jenže o tom život a hlavně randění není. Jednak břicháče máte schované pod tričkem, takže vidět nejsou, a mluví za vás vaše osobnost. Pokud ta je slabá, neokouzlíte prostě nikoho. A čekat u stolu, jestli přijde like, tak to raději kopnu jeden drink do sebe, seberu odvahu a oslovím svůj objekt napřímo. A co vy?

Nastavení Cookies
Přejít nahoru