Kdy je čas na novou lásku?

Venku je krásně, příroda i láska kolem vás jen kvete, ale vy přemýšlíte nad tím, zda je ten správný čas na to vrhat se do nového vztahu? I když je Máj “lásky čas” můžete být právě v porozchodovém období. Může to znamenat, že se mísí pocity osamělosti a zároveň touhy být s někým. Než se pustíte za novým milostným příběhem, popřemýšlejte nad pár věcmi…

 

Začátek

Nejdříve je důležité se zastavit a uvědomit si, co se to vlastně stalo. Ať už jste s bývalým partnerem byli pár měsíců nebo několik let, je nutné dát naší psychice a myšlenkám možnost zorientovat se v nové situaci. Pro náš mozek a pocity je vhodné nastavit si opět normalitu, stabilitu, určitou rovnováhu. Pokud jde hned do dalšího vztahu je náš mozek i prožívání často ještě spojeno s bývalým partnerem. To může vést ke srovnávání nového a starého partnera, což velmi komplikuje naše možnosti vidět nový vztah zdravě. Je pak velmi obtížné budovat fungující a plnohodnotný vztah. 

 

Spěch

Někdy můžeme vnímat určitý tlak, nepohodu z nového single života, což nás může vést k prvnímu člověku, který projde okolo. Nepřemýšlíme příliš nad tím, zda máme něco společného, jak nám s dotyčným je nebo jestli se k sobě hodíme. Jde o vyplnění určité porozchodové prázdnoty, vyplnění nenadálého množství volného času a slibujeme si od toho, že nás tento člověk opět nastartuje, dostane to kýženého “normálu”, kde nás čeká nový začátek. I když neexistuje pravidlo na to, kdy začít s novým vztahem, toto ukvapené jednání bohužel často přinese více smutku než radosti. Dříve či později člověk začne vnímat smutek minulého rozchodu a nedostatky současného vztahu. Podle psychologických studií jen zhruba třetina lidí nalezne uspokojení v krátkodobých vztazích a tzv. převozníkem, které slouží k vyrovnání se se ztrátou minulého vztahu a ke zpřetrhání pout s bývalým partnerem. Zkuste si udržet odstup, nepodléhejte svým příliš rychlým rozhodnutím, především těm, které za vás rozhodly pouze vaše emoce či potřeby. 

 

Převozník

Některého studie uvádějí, že tzv. převozníkem se velmi zřídka stává někdo cizí, spíše jde o známé či minulé partnery. Z 21% to bývá kamarád nebo známý, ve 20% dokonce bývalý partner, se kterým je udržován jakýsi vztah na bází “friends with benefits”. Nicméně v z 54% to je partner z ještě dřívějšího vztahu. Všechny tyto kontakty mají jednu společnou věc a tou je důvěra, pocit známosti, jistoty, bezpečí. Opravdu se tak může jednat o naplnění potřeby zahojit rány.

 

Pomsta

Další motivací pro ukvapený vztah může být potřeba ukázat bývalému partnerovi, že nejsme sami, že nás rozchod nezlomil a my si dál užíváme života. Zamysleme se tedy nad opravdovými prožitky z nového vztahu. Co nám přináší, jak se s novým partnerem cítíme, myslíme na bývalého nebo na to, co by na náš nový vztah řekl? Jde nám o to, jak vypadáme před bývalým partnerem nebo před kamarády? Pak je asi vhodné zpomalit a dát průchod pocitům, které jsou skryté ve snaze vypadat “v pohodě”. Může jít o vztek, smutek, zklamání, zoufalství, prázdnotu a mnohé další. 

 

Musíme podotknout, že žádný rozchod není stejný. Pramení z historie vztahu a tak ho každý ho prožívá úplně jinak. V případě, že chceme především s někým trávit čas, nový vztah nás netrápí a obecně se dá říci, že nám přináší zdraví prospěšné věci, tedy například to, že nepropadáme depresím ze ztráty vztahu, v takový moment pravděpodobně rizika nepřevyšují zisky a je právě toto cesta, jak se z porozchodové fáze dostat.

Nastavení Cookies
Přejít nahoru