Letní vlasová škola. Jak chránit vlasy před ničivými účinky léta?

Horké letní dny dokážou v kombinaci se slanou vodou či chlorem udělat z jinak krásných a zdravých vlasů nepoddajnou změť vysušených pramenů. Platí, že vždy je lepší být připraven a vsadit na prevenci, než se snažit napáchané škody napravit. Nic ale není ztraceno ani v případě, kdy se už léto na vaší kštici viditelně podepsalo. Vybavte se správnou péčí na míru a navraťte vlasům původní pružnost, lesk a sílu.

S nástupem teplých měsíců si užíváme krásné počasí a vystavujeme se intenzivním slunečním paprskům, abychom povzbudili mysl a dodali tělu potřebnou dávku energie. S létem je třeba myslet na kvalitní ochranu před nebezpečným ultrafialovým zářením, které naši kůži i vlasy poškozuje a způsobuje jejich předčasné stárnutí. I naše hříva potřebuje speciální péči a ochranu, pokud nechceme mít s příchodem podzimu suché, lámavé a nepoddajné vlasy bez lesku.

Šetrná základní péče bez zatěžujících složek

Vlasy, stejně jako pokožka, sice mají vlastní obranné mechanismy zajišťující fotoprotekci proti škodlivému záření, při nadměrném slunění však už nedostačují a je potřeba dodat tyto ochranné prvky správnou kosmetickou péčí. Letní období je pro hřívu vůbec největší zatěžkávací zkouškou z celého roku. „Pobyt na slunci a dlouhodobé vystavení vysokým teplotám způsobuje zvýšenou lámavost vlasů a třepení konečků. Tím, že se narušuje povrchová vrstva vlasového vlákna, tzv. kutikula, jsou vlasy křehčí, sušší, více se lámou a vypadávají. UVA záření proniká dokonce ještě hlouběji, až k vlasové cibulce, což už představuje zásah do genetické úrovně, pokud je vlas ve fázi růstu,“ vysvětluje Renáta Gacká, kadeřnická expertka z profesionální vlasové kosmetiky Nouvelle.

„Proto je nezbytné zvláště v létě používat maximálně šetrnou kosmetiku, která vlasy nezatíží nadbytkem chemie, ale naopak jim dodá důležité stavební látky, jako jsou proteiny a keratin,“ radí Gacká a doporučuje dopřávat si během léta pravidelně speciální kúry v podobě masek, zábalů a kondicionéru, aby byla povrchová struktura vlasu chráněna. Posilující proteinové složky, keratin a výtažek z chmele otáčivého obsahuje ucelená řada intenzivně regenerační péče pro suché, poškozené vlasy Double Effect. Šetrně vlas čistí a zbytečně ho nezatěžuje.

Vlasová sluneční kosmetika není zbytečný luxus

Dnes už jsou běžně k dostání speciální „sun“ přípravky s pečujícími složkami a obsahem UV filtrů. Dokáží vlasy dobře ochránit, vymývají chlor, slanou vodu, prach a další nečistoty, a navíc intenzivně regenerují a posilují. Můžete je používat například ve formě vlasových sprejů kdykoli přes den pro aktivní ochranu proti UVA i UVB záření a pořídit si k nim i následnou péči pro vlasy namáhané slunečním zářením. Vlasy je také potřeba před negativním dopadem slunečního záření chránit mechanicky pomocí klobouků, kšiltovek a dalších pokrývek hlavy. Vždy, když budete chytat bronz, schovejte hlavu alespoň do polostínu nebo ji přikryjte ručníkem.

Přes léto také omezte obvyklé zkrášlovací procedury na bázi chemického barvení či zesvětlování, které by už tak těžce zkoušeným vlasům mohly zasadit příslovečnou poslední ránu. Místo klasické permanentní barvy si s nadcházejícím létem dopřejte třeba různě barevné přelivy. Snadno se smývají a nezasahují do vnitřní struktury vlasu, proto se nemusíte obávat jejich poškození a zhoršené kvality.

Nastavení Cookies
Přejít nahoru