Martin: Můj přítel je na seznamce. Co s tím?

Jsem Martin z Prahy. Je mi 28 let a už dva roky žiju s přítelem pod jednou střechou. Poslední dobou jsme se často hádali a když už jsem si myslel, že bude vše v pořádku, tak příteli najednou stále začal pípat telefon. I když jsem zásadně proti tomu kontrolovat něčí telefon, byl jsem jednou svědkem toho, jak mu na telefonu vyskočila zpráva z jedné online seznamky. Poměrně hodně mě to naštvalo a znovu jsem se pohádali. Nicméně mi potom vysvětlil, že na seznamce je registrovaný z toho důvodu, aby si našel nové kamarády. Ano, má to tam napsané a také tam má napsané, že má vážný vztah. Podle něj se hádáme právě kvůli tomu, že on žádné kamarády nemá a že trávíme spolu moc času. Tak si chce najít své vlastní kamarády, abychom neměli v našem vztahu ponorku. Jenže mně se to i přesto nelíbí a bojím se, že se kvůli tomu budeme stále hádat.

Luisa radí

Martine, děkuji za zaslání Tvého příběhu. Začnu trochu zeširoka. Každý vztah je o dvou lidech, o jejich společných chvílích, radostech i strastech. Zároveň však každý ve vztahu potřebuje mít svou vlastní identitu, aby se necítil nekonformně a neměl pocit tlaku či utiskování. Nesmí se to však proměnit v sobecké chování, protože to vztahu vždy jen škodí. Co se týká Tvého případu. Ano, rozhodně souhlasím s tím, abyste netrávili spolu každou minutu. Každý z vás potřebuje mít svůj vlastní prostor, aby se pak znova těšil na toho druhého, s kterým zrovna aktuálně není. Pokud Tvůj přítel žádné přátele nemá, rozhodně si je však nevytvoří na nějaké seznamce.

Zaregistrovat se na seznamku jen z toho důvodu, aby si našel nové přátele, je z principu špatně. Víme dobře, jak virtuální svět a fantazie přináší nové možnosti a s tím i příležitosti. Ty se však mohou zvrtnout a Tvůj přítel může poté nabýt dojmu, hlavně v okamžiku, kdy budete spolu rozhádáni, že existuje někdo “lepší”. Proto si myslím, že pokud Tě miluje, nevidím opravdu důvod, aby byl registrován na jakékoli seznamce. Dnes je spousta jiných možností, jak poznat nové přátele. Při sportu, při kulturních akcích, v zaměstnání. Chápu, že si chce zřejmě o svých problémech pohovořit s někým, kdo je stejné orientace, ale ani nový přítele se prostě aktivním vyhledáváním nepotká. Takové věci přicházejí samy a určitě sám dobře víš, že kamarád či přítel se formuje dlouhodobě.

Doporučuji, abyste si proto spolu v klidu promluvili a Ty bys mu měl vysvětlit, že se Ti nelíbí, že je zaregistrován na seznamce. Aby měl pocit, že netrávíte spolu hodně času, najdi si svůj vlastní program, který budeš vykonávat sám. Může se to týkat například sportu. Jdi mu příkladem a ukaž mu, že pokud má pocit, že trávíte spolu hodně času, nemusí nutně kvůli tomu hledat nové kamarády na gay seznamce a i on sám by se mohl individuálně sportu věnovat. Zároveň choďte spolu více do společnosti a nech ho samotného se ve společnosti projevovat, aby i on nabyl dojmu, že může potkat nové přátele. Nesnaž se ho v tom však kontrolovat, dej mu volný prostor. Důležité však je si o tom otevřeně povídat a nevyvolávat zbytečné konflikty. Situaci by to mohlo jen zhoršit.

Vaše Luisa

 

Nastavení Cookies
Přejít nahoru