Máte dceru? Tyhle plavky jí nekupujte

Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu v ČR jsou nabízeny dívčí plavky, které nejsou v souladu s bezpečnostními požadavky kladenými na dětské oblečení. Jedná se o dva modely dvoudílných bikin, které se prodávají pod názvem „Sonia“ a „SI-SI“. Česká obchodní inspekce zjistila, že dívčí bikiny, určené pro děti předškolního věku představují bezpečnostní riziko.

Pozor na dívčí bikiny těchto modelů

Jedná se o dívčí bikiny modelů „Sonia“ a „SI-SI“, které jsou zhotovené z elastického úpletu pomerančové barvy. Inspektoři zjistili prodej s označením velikostí např. 98; 104, 110, 116. Model „Sonia“ má na kalhotkách i horním díle plavek našity různobarevné dekorativní bambulky, které rovněž ukončují funkční elastické šňůry na zavazování horního dílu plavek za krkem a na zádech nositelky. Stahovací šňůry ukončené bambulkami jsou rovněž na bočních švech kalhotek a jejich pomocí lze regulovat výšku tohoto kusu oděvu.

Model „SI-SI“ má na horním díle plavek našity volánky v růžové a světle zelené barvě. Funkční i dekorativní šňůrky jsou ozdobeny navlečenými zlatými korálky. Funkční šňůry na zavazování horního dílu plavek za krkem a na zádech nositelky jsou ukončeny uzlíky. Na předním dílu kalhotek je v bočních švech všita ozdobná šňůra, která je vedena vodorovně přes celý přední díl a je rovněž ozdobena korálky.

Výrobky jsou prodávány bez obalu a na papírových etiketách, připevněných k výrobkům splintem, jsou uvedeny symboly údržby, materiálové složení či adresa výrobce.

Výrobky nesplňují požadavky zákona

 

Česká obchodní inspekce zjistila, že výrobky nejsou v souladu s požadavky zákona o bezpečnosti výrobků (zákon č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, které jsou konkretizovány v EN 14682:2014 Bezpečnost dětského oblečení – Šňůry a šňůry na stažení u dětského oblečení). Z hlediska zajištění bezpečnosti dětí nesmí být volné konce šňůr na stažení, funkční šňůry a pásky na zavázání zakončeny uzly nebo trojrozměrnými ozdobami.

Obecně, oblečení určené pro malé děti nesmí být navrhováno, vyráběno nebo dodáváno se šňůrami na stažení nebo funkčními šňůrami v oblasti hlavy, krku nebo horní části hrudníku. Výrobce jej musí zhotovit bez volných konců v oblasti krku a hrdla, jelikož při hrách a běžném chování hrozí dětem riziko zachycení za volné funkční či dekorační šňůry nebo jiné další ozdoby.

Nastavení Cookies
Přejít nahoru