Proč je kompromis během Vánoc důležitější než kdy jindy?

Vánoce jsou krásným svátkem, na který se všichni celý rok těší. Sejde se celá rodina, pije se dobré pití a pochutnáváme si na výborném jídle. Vlivem mnoha změn za krátký čas je však třeba velké množství trpělivosti a nadhledu. Návodem pro klidné svátky je kompromis!

Jak se dělá kompromis?

Za kompromisní řešení se považuje nalezení třetího řešení. Nikoliv souhlas s jednou ze dvou uvedených možností. Takto to nefunguje. Kompromis je třetí varianta schůdná pro obě strany. Pamatujte na to, až se nebudete moci dohodnout.

K čemu je kompromis dobrý?

Dohoda vede k všeobecné spokojenosti a radosti. Předcházíte tak hádkám a neshodám kvůli maličkostem. Naučte se toto umění a prožijte svátky plné klidu a míru. Níže se podíváme na situace, při kterých je dovednost kompromisu nutností.

U vašich nebo u našich? Spolu!

Všichni rodiče by chtěli mít své děti na Vánoce u sebe. Jenže to nejde. Pro klid v rodině zůstaňte na svátky jen se svým partnerem hezky doma. Příbuzní vám neutečou a můžete je navštívit hned následující den. Pokud byste se rozhodli pro pobyt u jedněch z rodičů, druhá strana by byla smutná a možná i naštvaná.

Jaký bude stromeček?

Právě plánování vánočního stromku je jedna z mála variant, kdy ke kompromisu nemůže dojít. Stromek je buď živý nebo umělý. Nic mezi tím neexistuje. Zde je na místě zvážit výhody a nevýhody, které pro vás z obou řešení plynou.

Plánování návštěv

I návštěva rodiny nebo známých je jedním velkým kompromisem. Pro někoho je to stresující, jiný zase nevychází s určitými lidmi. Pravidlem je netrhat partu. Nedělejte očividné potíže například tím, že na návštěvu vůbec nepřijdete a partner vyrazí sám. Kdepak. Vše pečlivě naplánujte společně tak, abyste byli oba spokojení.

Televize pro celou rodinu

Když už dojde na ono rodinné setkání, dost často na pozadí běží televize s pohádkami nebo jiným vánočním programem. Respektujte přání všech osob v místnosti a pokud vám daný pořad není vyloženě proti srsti, nechte to být. Nekomplikujte rozhodování svými námitkami. Najít pořad, který sedne několika lidem je skutečné umění.

 

Nastavení Cookies
Přejít nahoru