Proč je naslouchání ve vztazích tím nejdůležitějším?

Budování všech vztahů závisí na jedné hlavní věci. Naslouchání. Nasloucháte vědomě svému protějšku? Víte, co říká? Pokládáte dodatečné otázky a dáváte najevo, že vás téma zajímá? Podíváme se, proč je naslouchání nepostradatelnou součástí každého vztahu.

Důvěra

Naslouchání pomáhá budovat důvěru. Každý hledáme spřízněnou duši, které se můžeme svěřit, která nás vyslechne a která poradí. Jen málo z nás chová důvěru k lidem, kterým se nemůžeme svěřit. Z toho důvodu je jedním z nejlepších způsobů k navázání přátelství nebo patnerství právě vědomé naslouchání svému protějšku.

Respekt

Nasloucháním si získáváme respekt druhé osoby. Jak už jsem zmínila výše, každý touží po člověku, který mu porozumí. Jenže ne každý si na nás ten čas udělá a doopravdy vnímá, co mu říkáme. Proto, patříme-li mezi tu menšinu, která neváhá pro svůj protějšek odložit nějakou činnost a vyslechnout ho, získáváme obdiv, respekt a úctu.

Řešení potíží

Nasloucháním můžeme vyřešit řadu různývch potíží a problémů. Někdy stačí chvilka a v hlavě si vytvoříme domněnku, která není založena na faktech a závěr je jasný. Dříve nebo později dojde k nedorozumění, protože to druhá strana myslela úplně jinak. Stejně to platí i obráceně. Aktivním nasloucháním tak zjistíme, co si polovička doopravdy myslí, kam míří a jaký je její cíl. Nemusíme se pouze domnívat.

Budování vztahu

Naslouchání vede k budování kvalitních vztahů. Stáváme se důvěryhodnějšími, přátelštějšími, ochotnějšími a respektovanějšími. Lidé v našem okolí dokáží ocenit kvality. Stačí se tomu jen otevřít. Dopřejme sobě i své polovičce čas beze spěchu, technologií a jen poslouchejme. Nesnažme se neustále lidem vnucovat svůj názor. Zvolme si klid. Jen buďme, vnímejme a naslouchejme. Věřte mi, že podobný luxus se vám záhy dostane také a i vy budete vyslyšeni.

 

Nasloucháte svým blízkým? Dokážete je vnímat a doopravdy se zajímáte o jejich trápení či radosti?

Nastavení Cookies
Přejít nahoru