Rizika seznamování na internetu

Registrovali jste se někdy do internetové seznamky nebo se k tomuto kroku teprve chystáte? Online seznamky vyzkoušely již statisíce Čechů a někteří z nich na nich skutečně nalezli svého vysněného partnera. S online seznamkami se však pojí i určitá rizika. Na co byste si měli dát pozor, abyste nenaletěli podvodníkovi?

 

  1. riziko: Kdo sedí na druhé straně?

 

Píšete si s panem Božským nebo paní Dokonalou – alespoň žijete v této představě. Uživatel na druhé straně působí seriózně a vám září oči, že jste konečně potkali spřízněný protějšek. Buďte ale realisté a nevěřte všemu, co vidíte a čtete. Uživatelé mnohdy přikrášlují svůj uživatelský profil a často na něj dávají neaktuální fotky z doby, kdy byli o dost štíhlejší nebo mladší. Navíc na druhé straně může sedět někdo, kdo se online seznamováním pouze baví a vás okrádá o drahocenný čas.

 

  1. riziko: Neprozrazujte citlivé údaje

 

Nikdy nevíte, s kým na internetu skutečně komunikujete. Může jít o člověka, který z vás záměrně tahá citlivé osobní údaje. Buďte obezřetní a neposílejte informace o výši své mzdy, adresu svého bydliště ani telefonní číslo. Někteří podvodníci si mohou získat vaši důvěru natolik, že vás mohou srdceryvným příběhem připravit o peníze. Tabu by pro vás mělo být zasílání intimních fotografií, které se později mohou objevit na erotických serverech nebo mohou být prostředkem k vydírání.

 

  1. riziko: Vaše nároky se zvyšují

 

Na online seznamce si můžete prohlížet profily svých možných nápadníků. Během chvíle o nich zjistíte, jak vypadají, jaké jsou jejich zájmy a jaký je jejich životní styl. Tím si můžete udělat rychlou představu o tom, zda se k sobě hodíte. Věděli jste, že takto dostupné informace o uživatelích mají i své nevýhody? Vaše nároky se obvykle na seznamkách zvyšují a protějšky zkoumáte kritičtějším okem. Tím vědomě vyřadíte i uživatele, kteří by u vás měli při náhodném osobním setkání šanci.

 

  1. riziko: Nevinné lži vedou k velkému zklamání

 

Průzkumy odhalily jednu šokující informaci: na internetových seznamkách lže až 64 % žen a 60 % mužů. Uživatelé online seznamek mají tendenci se tak trochu „vylepšit“, například zatraktivněním profilu. Kdo by také přiznával své slabé stránky a komplikovanou povahu? Jaký člověk je, to vám napoví samotná komunikace a osobní setkání. Pokládejte protějšku otázky – dříve či později se prozradí a ukáže svou pravou povahu. Před setkáním od něj požadujte více fotografií z doby minulé i ze současnosti, zvlášť pokud jeho profilová fotografie vypadá jako od profesionálního fotografa.

 

Seznámení přes internet v sobě skrývá různá úskalí. Nenechte se tím však odradit a zkoušejte své štěstí. Jestliže budete stát pevně nohama na zemi a připustíte si možná rizika, vyhnete se zbytečnému zklamání a nevydáte se do rukou podvodníkovi. Dejte na svou intuici, a co nejdříve se s protějškem sejděte, abyste si ho nezidealizovali.

Nastavení Cookies
Přejít nahoru