Už mi není dvacet: najít partnera po čtyřicítce

Být “single” v době, kdy toužíme po tom mít partnera, je obtížné. Být “single” v době, kdy toužíme mít partnera a už nám není dvacet, je možná o to obtížnější. Navazování vztahů v jakémkoliv věku je přirozené, nicméně má také svá specifika. 

 

Výhody věku

S rostoucím věkem přichází jedna nesporná výhoda a tou je určitá osobnostní stabilita, jistota a vyzrálost. Vyzrálý člověk si uvědomuje své místo v životě, dokáže nahlédnou na své osobní hodnoty a priority, přichází ideální čas na vytvoření stabilního a pevného vztahu, který díky této vyzrálosti může vzniknou na pevných základech. 

 

Přesto, že by se mohlo zdát, že vás tlačí čas, nepodlehněte tomuto tlaku a uvědomte si, že trpělivost je jedním ze znaků sebejistoty. Důležité je uvědomit si, co od svého partnera či partnerky chcete, ale neočekávat, že ve chvíli, kdy máte definovaný seznam všech vlastností, které hledáte, najdete toto u jednoho člověka. Prvním krokem je spíše zamyšlení nad tím, co je pro vás nejdůležitější a v čem dokážete také sami hledat kompromisy. Pokud byste se s upřímně zahleděli sami do sebe a zhodnotili své vlastnosti, určitě byste objevili ty, na které nejste obzvlášť pyšní. Právě tyto vlastnosti budou pravděpodobně ty, vůči kterým bude váš protějšek také muset projevit ochotu hledat kompromis. 

 

Díky pocitu tlaku a strachu ze ztráty času by se snadno mohlo stát, že se na prvním rande unáhlíte při rozhodnování o tom, zda vám druhé rande za to stojí. Při bilancování nad úspěchem prvního rande je nutné velmi kriticky zhodnotit, zda vás tento stres nežene spíše k neopodstatněnému odsuzování než správnému rozhodnutí. Takto se pak zbytečně může stát, že zavrhnete člověka, který by vás s postupem času mohl okouzlit. 

 

Muži vs. ženy

Zároveň se může stát pravý opak. Touha po získání nového partnera může být natolik silná, že člověk zapomene na to, co chce a začne druhému nadbíhat tak, že druhého zahltí svým zájmem. Tomuto by mohly mít tendenci propadat spíše ženy než muži. I muž může mít v tomto věku za sebou nepříjemnou zkušenost s dlouhodobým vztahem a vůči tomu novému může být zdrženlivější. Receptem pak může být spíše větší dávka trpělivosti nežli projevovaného zájmu. 

 

Pro ženy naopak bývá intimita objetí to, co jim po ukončení vztahu nejvíce schází. Spěch na sex bez předchozího ujištění a vytvoření důvěry tak pro vybudování pevného vztahu nemusí být cestou a ženu tak spíše odradíte než okouzlíte. 

 

Kde se seznámit?

Obecně se samozřejmě dá říci, že kdekoliv. Často se seznamuje přes známé, v zaměstnání, ve škole, při kulturních akcích nebo při sportu. Zde opět sehrávají roli určitá věková specifika. V zaměstnání si spíše dáváme pozor, protože zaplést se s kolegou nemusí dlouhodobě přinést nic dobrého. Náš okruh známých je už často natolik stabilizovaný, že nové tváře se do těchto úzkých vztahů jen těžko dostávají. A na kulturní akce často chodíme se zadanými kamarády, což pro hledání jiných singles také nemusí být cestou. další variantou je online seznamování. Ač ani toto není jednoduché a bez vlastní iniciativy se to také neobejde, jde o další z možných cest k nalezení nového partnera. Poslední variantou je samozřejmě dílo náhody, tedy ať už jste se rozhodli seznamovat online či offline, mějte oči dokořán a neztrácejte naději. Neseďte doma, obklopte se novými aktivitami a tak i potenciálně novými lidmi. Neztrácejte naději a zároveň zůstaňte v realitě. Hledejte reálné lidi ne zidealizované figurky.

Nastavení Cookies
Přejít nahoru