Je Valentýn, Češi dnes zplodí přes 300 potomků

Se zajímavou statistikou přišel Český statistický úřad. Ročně na svátek zamilovaných zplodí Češi přes 300 svých potomků.

Úřad porovnával údaje porodnosti s termínem, na který připadá svátek svatého Valentýna a došel k překvapivému číslo 315 dětí, které Češi v průměru zplodí právě v den svátku zamilovaných. Zároveň ve stejný termín uzavře sňatek i 9 párů.

Svátek slaví i necelé 3 tisíce Čechů

V tento den slaví svátek ostatně i 107 mužů a 2302 žen, které se pyšní jménem Valentýn a Valentýnka.

A kolik Češi utratí na Valentýna za dárky? Podle Asociace pro elektronickou komerci (APEK) se jedná většinou o částku v rozmezí od 300 do 499 Kč. Takovou sumu utratí 28 % Čechů, kteří budou dárky či zážitky objednávat v e-shopech.

Na Valentýna se Češi prásknou přes kapsu

Druhou nejčastější skupinu pak tvoří ti, jež objednají překvapení v rozmezí od 750 do 999 Kč. To, že je svátek zamilovaných u nás populární, potvrzuje 8 % Čechů a Češek, kteří utratí za dárky na internetu více než 2 000 Kč.

“Útrata za dárky je dost různorodá, drtivá většina objednávek bude ale v hodnotě do 999 korun. 75 % respondentů našeho výzkumu plánuje objednat zboží či službu v tomto cenovém limitu. Zajímavostí jistě je, že 6 % z nich nebude dárek kupovat vůbec, ale například jej sami vyrobí,” doplňuje Jan Vetyška, výkonný ředitel APEK.

Nastavení Cookies
Přejít nahoru