Zaujměte!

 V předchozích dílech našeho Seznamovacího průvodce jste si mohli přečíst především o začátcích při seznamování a hledání nového partnera. Už víme, jak rozdílně stejné situace mohu vnímat ženy a muži a jak porozumění těmto rozdílům může pomoci ve vlastním přístupu k situacím. Pojďme se tedy posunout na další úroveň při získávání partnera – oslovení člověka, který vás zaujal. 

Vzhledem k tomu, že jsme aktuálně v online prostředí, začněme tedy setkáním dvou lidí na seznamce. Ve chvíli, kdy si člověk na seznamce tvoří svůj profil, chce se nějakým způsobem prezentovat svému okolí, jde o určitou formu sebevyjádření. Nepřítomnost fyzična nám dává prostor vyjádřit se pomocí našich příspěvků, naší přezdívky, fotek. To nám dává určitou flexibilitu v tom vyjádřit to, jací opravdu jsme, protože to je v přímé komunikaci v tváří v tvář mnohdy velmi obtížné a ne hned si na to troufneme. Samozřejmě se v takovém prostředí můžeme setkat se ztrátou schopnosti udržovat morální principy, so kterých by byl člověk jinak nucen svým okolím. To jak se zachovat pokud se setkáte s takovým člověkem, můžeme probrat jindy, teď se soustřeďme na dva lidi, kteří mají stejný cíl, najít lásku. Mějte tedy na paměti, že stejně jak si vy tvoříte obrázek o profilu druhého, tvoří si ho on o vás. 

První možností, jak oslovit někoho na seznamce, je tedy náš profil. Naprosto zjednodušeně se dá říci, že základem dlouhodobého úspěchu jsou autentické informace o vás. Spousta z nás dělá spoustu věcí, ale je to opravdu to, co děláte rádi? Jsou všechny vámi vyplněné zájmy ty, které opravdu děláte a potenciálně byste chtěli dělat se svým partnerem? Nebo chcete spíše vypadat zajímavě a oslovit možná velkého sportovce? Ten bude díky tomu pravděpodobně mít vyrýsovanou postavu, ale položte si otázku, zda byste jeho sportem chtěli trávit svůj volný čas nebo jestli jsem ochotni brzy ráno vstávat, abyste mohli chodit běhat, protože i pro něj to může být důvod, proč si vybral zrovna vás. Samozřejmě ve vztahu nejde jen o sport, ale takovou analogii můžete použít u všeho, co do svého profilu píšete. 

Při zvažování, jak oslovit někoho konkrétního, vám právě informace z jeho profilu mohou napovědět. Nejdříve si pojmenujte svůj záměr. Chcete vážný vztah? Chcete flirtovat? Je pro vás důležité si člověka „oťuknout“ ve zprávách nebo ho zrovna pozvat na schůzku? Zároveň s ohledem na vámi pozorované charakteristiky druhého zvolte styl vaší komunikace. Nikdy nezapomeňte na pozdrav, ale není nutné volit obecné bezpečné fráze, které používá každý. Začněte dotazem na konkrétní fotku, na výlet, na výlet ze kterého je nebo tím, co vás vlastně na druhém zaujalo. I váš protějšek tak bude vědět, jak vám odpovědět nebo muset řešit dilema, jestli odpovídat upřímně nebo se uchýlit ke stejně obecné odpovědi, která bude váš rozhovor dál rozvíjet jen těžko. 

Pokud jste tím, kdo dostal první zprávu, není dobré příliš otálet s odpovědí a přemýšlet nad pravidly typu: „nechce ho chvíli vydusit“. Z počátku přeci chceme rozvíjet rozhovor, nejde o esej, ale rozhovor, který by v realitě také probíhal bez delších pomlk. Stačí si vyměnit pár prvotních vět, abyste mohli vyhodnotit svůj první dojem. Navíc se velké prodlevy v rozhovoru hned na začátku seznámení dají spíše hodnotit jako nezájem než snad působit tajemně. 

Nepředstavujte hned v prvních větách svůj život, spíše dejte druhému šanci pátrat a ptát se. I tak můžete získat informaci o tom, že o vás má zájem. Nechce si podrobnější informace na osobní setkání, rozvíjejte tak vzájemnou upřímnost a důvěrnost. Spíše toto může v druhém vzbudit pocit zvědavosti než to, že ho necháte několik dní čekat na první odpověď. 

Na závěr zmíníme i my základní samozřejmost a tou je gramatika. Dejte si pozor na hrubky a automatické opravy. Ty mohou někdy způsobit vtipné momenty, zároveň mohou vyznít natolik špatně, že vám druhý na zprávu ani neodpoví. 

Všechno se možná zdá jako samozřejmostí a hloupostí, ale zkuste to. Dodržování zásad a praxe nejsou vždy tak jednoduché, jak se mohou zdát.

Nastavení Cookies
Přejít nahoru