Znáte základy etikety? aneb Neztrapněte se!

Těšíte se na schůzku a neponecháváte nic náhodě? Pak byste měli zahrnout ještě něco. Znalost etikety! Okouzlující zevnějšek a vtip hravě shodí neotesanost a neznalost slušného chování. Pojďte se mrknout na pár pravidel, která se vyplatí znát!

  První schůzka – a kdo platí?

Na první schůzce si každý hradí útratu sám. Ženy neočekávají, že za ně muž všechno zaplatí. A naopak. Takže peněženky s sebou, vážení! Pokud dojde k dalšímu setkání, platba probíhá dle dohody. Obvykle platí muž, protože tím ženě ukazuje svůj vděk za strávený čas v jeho společnosti. V dnešní době již může platit i žena. A není to výjimkou.

  Kam si jenom sednu?

V restauraci je dobrým zvykem, že žena vždy usedá zády ke stěně, aby měla přehled o dění v místnosti. Muž jí nemusí přistrkávat židli, avšak vyčkává, než se žena usadí. Až poté usedá on. Zda se posadíte vedle sebe, či naproti, je jen na vás.

  Kdo objednává?

Dříve bylo zvykem, že celou objednávku zajistil muž. Dnes se to považuje za čiré hulvátství. Pánové, nedělejte to! První si vždy objednává žena, poté muž.

  Pijeme totéž?

Že si žena objednává první má své důvody. Jedním z nich je fakt, že muž taktně pije totéž, co jeho společnice. Můžete udělat výjimku, a to v případě, kdy si dáma objedná nějaký koktejl.

  Po které straně mám jít?

Chůze po ulici má také svá pravidla. Žena jde vždy dále od vozovky. Blíže vozovce je muž. Záleží tedy, kterým směrem kráčíte. Strana se neřeší.

  Co hezkého můžete udělat?

Maličkostí navíc je upřímný kompliment. Pánové mohou dámám pomoci do kabátu. Jedná se o velmi sympatické gesto, na které se dnes bohužel velmi často zapomíná.

  Základy a samozřejmosti

Při schůzce platí i několik samozřejmostí, které by měl dodržovat úplně každý. Na smluvené místo choďte včas, ba i s předstihem. Pokud byste se měli zpozdit byť jen o dvě minuty, dejte to svému protějšku vědět. Čisté oblečení a upravený vzhled je absolutní základ.

 

Jaké jsou vaše znalosti etikety? Překvapil vás nějaký bod nebo jste etikety znalí?

Nastavení Cookies
Přejít nahoru