Všichni to známe. Už nějakou dobu se snažíme najít partnera a ve chvíli, kdy se podaří potkat někoho zajímavého, chceme všechno udělat správně, abychom ho neodradili. Je celkem jedno, zda zajímavého člověka najdeme na seznamce nebo potkáme v baru, vše musí vždy začít prvním rande. V rámci našeho Vztahového průvodce jsme se již zaměřili např. na seznamovací strategie mužů a žen, pojďme se tedy teď zaměřit na to, co možná při randění děláme špatně, co dělat a co na rande nedělat. 

Randění by se dalo přirovnat k tanci. Záleží nám na jednotlivých krocích, ale je důležité neztratit svoji přirozenost. Zcela přirozená je také určitá míra nejistoty a nervozity. Dá se říci, že stejně ji prožívají obě strany, spíše než na pohlaví je rozdíl mezi jednotlivci, což mimojiné to také souvisí s tím, jaké zkušenosti z minulých rande a vztahů mají.

Je zbytečné si hrát na něco, co nejsem. Ať už jsem muž nebo žena, je pro obě pohlaví důležitá určitá přirozenost a upřímnost. Samozřejmě to neznamená, že bychom měli na první schůzce začít mluvit dopodrobna o tom, čím nás minulý partner rozčiloval. Emocionální svět je možná bližší ženám, proto by si měly dávat větší pozor na to, aby se muž necítil zahlcený veškerými jejími emocemi. Otevřete svoji duši pomalu a opatrně, nejdříve počkejte, jak zareaguje a podle toho jednejte dál. Naopak u mužů, ženy velmi ocení to, pokud si opravdu pamatují to, co jim žena říká. Dokáží zavnímat nějaký detail z jejich konverzace a mají upřímný zájem o život ženy. Není zde nutné se ženy vyptávat na příliš osobní věci. Stejně jako by žena měla být opatrná ve svých emocích, také muž by měl po malých kouscích zkoušet, do jakých osobních témat je žena připravena se pustit. 

Dalším častým dilematem první schůzky je to, kdy se po ní ozvat. Nechat druhého tzv. vycukat, aby si nemyslel, že jsem zoufalec? Stejně jako v předchozím odstavci je důležité projevit upřímný a obyčejně lidský zájem. Pokud váháte jak na to, je přece obyčejně lidský zájem se zeptat, zda žena dorazila v pořádku domů a zhodnocení večera bez přehnaných superlativů se dá považovat za projev slušnosti. Pokud to pro vás byl příjemně strávený čas, dejte to ženě najevo. Ocení to spíše než hraní nějakých her. Vždy vycházejte z reakcí druhého. Dejte na svoji intuici a nenechte se příliš ovlivnit racionálními a univerzálními radami. Je vhodné neztrácet rozum a nepodlehnout prvnímu dojmu, neanalyzovat každý pohled, protože pak ztrácíte svoji přirozenost a uvolněnost. 

Každá žena také ocení chování gentlemana spíše než drsňáka a frajírka. Základní chování mužů z černobílých filmů dnes již není samozřejmostí, ale každý muž si pár těchto věcí může osvojit. Otevřít ženě dveře, pomoci jí do kabátu, nechat ženu jít po vnitřní straně chodníku nebo jí dokázat bezpečně provést davem, v ženě vzbudí pocit jistoty a bezpečí. Zároveň si bude velmi dobře uvědomovat, že to díky maličkostem, které pro ni její muž dělá.

Poslední věc, kterou zmíníme je umění ukázat svůj názor. Přesto, že ženy chtějí být opečovávané, neznamená to, že muž neocení to, že se dokáže rozhodnout sama za sebe. Rozumný a sebevědomý muž nechce mít panenku, za kterou bude muset všechno dělat a rozhodovat. Nebojte se oponovat, důležité je spíše při tomto druhého neurážet a neshazovat. Není nutné se hádat jen proto, abychom si prosadili svou. Sebevědomé vystupování se pojí se schopností diplomacie a elegantního vyjadřování vlastních postojů. Určitá nedostupnost je zároveň pro muže signálem k dalšímu poznávání ženy a podpoří jeho touhu se s ní znovu setkávat. 

Na závěr je důležité zmínit, že není možné vždy aplikovat všechno, nechte vaše rande plynout, neztratíte tak na svojí uvolněnosti a dokážete se sami v sobě pak lépe zorientovat a zpětně zhodnotit, jak vám s vaším protějškem vlastně bylo.

Yellobar

Napsáno

Yellobar

Yellobar.com je seznamkou pro vážný vztah. Je zdarma, žádné měsíční ani registrační poplatky. Vyrobeno v České republice.