Seznamovací strategie mužů a žen

Další díl našeho Vztahového průvodce se bude věnovat rozdílům v seznamování mužů a žen. Obecně se dá zhodnotit, že naše rozhodnutí jsou odrazem našich charakteristik, nicméně volba životního partnera není tak snadno definovatelné rozhodnutí. Romantické zamilování se může přerodit v partnerskou lásku, ale to, co spustí pocit zamilování není zcela jasné. Významným faktorem pro vybudování partnerského pouta je pocit opětování naší náklonnosti protějškem. Lidé se nejčastěji seznamují přes své známé, kamarády, ve škole nebo v práci. Což dává smysl už jen z toho důvodu, že jsou to lidé a místa, kde trávíme velkou část našeho života, zároveň si zde vybíráme partnera na základě určité podobnosti, kterou vnímáme vhledem ke společným známým či stejné práci. To bylo koneckonců tématem našeho předchozího článku o tom, jak si vybíráme partnera. Nicméně z jakýchkoliv důvodů se možnosti potkat nové potenciální partnery mohou snižovat a my musíme hledat nové možnosti seznamování nebo se začneme více zaměřovat na to, jak využít každou příležitost, co nejvíce.

Pokud se zaměříme na rozdíly mezi muži a ženami, studie amerického psychologa Davida Busse, která se zaměřila na taktiky používané pro získání náklonnosti opačného pohlaví říká, že muži častěji, než ženy používají strategii ukazování svých zdrojů. Mají větší tendenci se vychloubat a ukazovat svá pozitiva. Ženy se pak více před muži líčí, snaží se zlepšit svůj vzhled, okouzlit svým zevnějškem. V rámci tohoto výzkumu bylo zároveň identifikováno hned několik taktik podobných pro obě pohlaví. Mezi ně patří to, že se projeví jejich smysl pro humor, schopnost soucítit s problémy protějšku, umět se chovat ve společnosti nebo ukázat druhému, že o sebe dbáme, např. cvičíme nebo jsme pěkně upravení.

Ve chvíli, kdy muž vidí ženu aktivují se v mozku vizuální centra, aby si ženu vizuálně zapamatoval. Ženě se ve chvíli, kdy poprvé vidí muže aktivují centra spojená se emocemi, snaží se tedy zapamatovat si pocit, který v ten moment měla. Generalizovaná teorie pak praví, že mužský mozek je orientován na výsledek a ženský na proces. Možná i to vysvětluje výše zmíněné taktiky pro získání náklonnosti protějšku. Ženy vylepšují svůj vizuální dojem a muži chtějí lépe zapůsobit, to znamená, že v druhém chtějí vyvolat dobrý pocit a přirozeně tak zapůsobit na emoce.

Samozřejmě vás teď může napadat, že sami nevolíte ani jednu ze zmiňovaných taktik. Pokud byste se na své jednání podívali z nadhledu nebo očima jiného člověka, možná byste zjistili, že jen volíte méně nápadný projev stejného jednání. Možná se nelíčíte, ale chce se líbit svým vlastním způsobem. Dá se říci, že je jednodušší se seznámit s člověkem, který je veselý, povídavý, více otevřený. Zároveň pokud toto není váš přirozený projev, nebojte se na schůzce říct, že jste nervózní. Pokud si nejste jistí, rozhlížejte se po lidech kolem sebe, všímejte si, jak spolu muži a ženy mluví, sledujte jejich řeč těla a zkuste něco z toho zapracovat do své komunikace. Pokud máte zájem o někoho, kdo je na první pohled nepřístupný, vyhodnoťte situaci, sledujte, jak reaguje obecně na lidi, jak si k sobě své okolí pustí a dle toho zvolte svůj přístup. Za zkoušku nic nedáte a nejhorší, co se stane je, že vás odmítne. Nejdůležitější na tom bude to, že překonáte své obavy, vykročíte ze své komfortní zóny, a to vám dříve nebo později úspěch přinese.

Nastavení Cookies
Přejít nahoru