Ghosting: když se partner či partnerka bez rozloučení vypaří

S někým jste se seznámili, vídali nebo dokonce chodili. A ten někdo se zničehonic odmlčel a vypařil. Jako duch. Bez varování. Proč někteří lidé zmizí z vašich životů bez jediného slova? Je to vaše vina? Ghosting. Zjistěte, proč jste se stali jeho obětí. Nesete za to vinu vy nebo bývalý partner?

Ghosting jako neblahý trend digitální doby

Ghosting: partner nebo partnerka se odmlčí a bez rozloučení zmizí, případně se ozývá jen sporadicky, až se úplně odmlčí. Ghosting je neblahý trend, který souvisí s online seznamováním. A právě s rozmachem seznamek se o něm mluví čím dál víc.

  • Ghosting – to je nezralý až pasivně agresivní způsob, jak ukončit vztah. Pro některé lidi je to jednodušší než říct pravdu do očí. Vyhnou se tak konfrontaci a výčitkám svědomí, že někoho zranili.

Příklady ghostingu: máte s tím zkušenosti?

Jak se chová takzvaný duch?

 

  • Ignoruje a neodpovídá na zprávy.
  • Nechá navždy zprávy ve stavu „nepřečteno“.
  • Po schůzce už se nikdy neozve.
  • Přeruší kontakt s někým, s kým chodil několik měsíců až let.
  • Reaguje na zprávy po delší době. Zprávy jsou krátké a neutrální.
  • Domluví si rande, ale nepřijde.

Jaký dopad má ghosting na duševní zdraví?

Jak ghosting ovlivňuje vaše pocity? „Cítíte náhlou ztrátu až smutek, zejména pokud se s tímto jevem setkáváte poprvé. Popíráte to a utěšujete se, že si partner či partnerka jen nepřečetli zprávu. Po nějaké době cítíte vztek,“ uvádí Bree Jenkinsová. „Propadáte depresím, ztrácíte sebevědomí, analyzujete ve své hlavě vztah a hledáte varovné signály, které jste mohli přehlédnout.“

FAKT: Ghosting je psychicky náročný, protože neznáte důvod, proč vztah náhle skončil.

ZAPAMATUJTE SI: Zažili jste to a týdny jste čekali, jestli vám to bývalý partner nějak vysvětlí. Nevíte, co se děje, co jste udělali špatně, respektive co je s vámi špatně. Nejde ale o vás. Ghosting ve skutečnosti vypovídá o tom, že má problém bývalý partner. Jinak by vztah takovým způsobem neukončil.

Jak se vyrovnat s ghostingem a uzavřít v sobě vztah s duchem?

Jak v sobě uzavřít vztah s duchem? Pošlete bývalé známosti jednoduchou zprávu: „Dlouho jsem o tobě neslyšel(a). Nevím sice, co se stalo, ale vím, že jsme se rozešli a chci to uzavřít. Můj čas je důležitý a chci jít dál. Přeji ti všechno nejlepší v životě.“

I když duch neodpoví, nevadí. Uzavřeli jste kapitolu svého života a můžete se soustředit na budoucnost a hledání nové lásky.

muž přemýšlí nad ghostingem

Je ghosting za určitých situací v pořádku?

Ano. Ghosting je v některých případech v pořádku. Například když se člověk vypaří, protože zjistí, že partner má někoho jiného, chová se hrubě nebo ho stahuje na dno.

FAKTA: Přiznejme si, že ghosting je neblahým trendem současné doby. Pro někoho je snazší zmizet, než přistupovat k rozchodu jako dospělý člověk. V dlouhodobých vztazích je ghosting spíše výjimečný, ale u krátkodobých známostí se vyskytuje čím dál tím častěji.

Nikdy nevíte, zda se právě neseznamujete s duchem. Můžete ale tuto pravděpodobnost minimalizovat: připojte se na seznamku Yellobar a seznamujte se s lidmi s podobnými životními hodnotami!

Nastavení Cookies
Přejít nahoru