Kdo by měl platit na prvním rande a jak si rozdělit výdaje ve vztahu?

Založit si společný bankovní účet? Platit výdaje půl na půl? Nebo nechat muže, ať vše zaplatí? Na takové otázky hledá odpověď mnoho zadaných párů a single lidí. V dnešním článku jsme si vzali pod drobnohled otázky, kdo by měl platit na první schůzce a jak si rozdělit výdaje ve vztahu.

Kdo by měl platit na prvním rande? Muži v tom mají jasno

Tato otázka vyvolává mezi muži a ženami vášnivé diskuze. Kdo platí účet na prvním rande?

  • Odborníci na etiketu by vám odpověděli, že na prvním rande by měl platit muž.
  • Někteří muži naopak oponují, že ženy vydělávají dost, aby za sebe mohly zaplatit.

Podle jedné americké studie si dvě třetiny mužů myslí, že by na první schůzce měl zaplatit útratu muž. Pohled žen je nečekaně jiný. S názorem mužů souhlasí necelá polovina žen.

  • Jen 7 % mužů si myslí, že by ženy měly za sebe zaplatit.
  • Zhruba 18 % žen si myslí, že by měly za sebe zaplatit.

Proč se názory mužů a žen odlišují? Postupně se upouští od názoru, že by měl muž platit za ženu na prvním rande. Ženy usilují o genderovou vyváženost a dotýká se to i seznamování. Ženy by měly dopředu upozornit muže, že chtějí zaplatit za sebe nebo že chtějí zaplatit celou útratu.

  • I tak se v Česku dodržují pravidla etikety a stále tu funguje tradiční model, že muž platí na první schůzce za ženu.

partneři šetří peníze do prasátka

Finance ve vztahu: rozdělte si výdaje podle svých příjmů

Rozdělení výdajů a sdílení bankovního účtu? Záleží, co partnerům vyhovuje. Musí se ale na všem shodnout. Pokud se nemůžete domluvit, nemusíte si házet korunou, podle koho to bude. Inspirujte se následujícím modelem:

Plaťte výdaje podle toho, kolik vyděláte

Založte si společný účet a zároveň si nechte soukromý bankovní účet. Společný účet používejte pouze k placení společných výdajů.

Sečtěte příjmy domácnosti a zjistěte, o kolik partner či partnerka vydělává víc. Podívejte se na modelový příklad, jak na to:

  • Eva vydělává 25 000 Kč a Adam 45 000 Kč.

Adamův podíl na celkovém příjmu domácnosti je: 45 000 Kč / 70 000 Kč = 64 %

Evin podíl na celkovém příjmu domácnosti je: 25 000 Kč / 70 000 Kč = 36 %

  • Sečtěte výdaje, které chcete platit společně. Řekněme, že výdaje dělají 40 000 Kč:

Adam dá z výplaty na výdaje: 40 000 Kč * 64 % = 25 600 Kč měsíčně

Eva dá z výplaty na výdaje: 40 000 Kč * 36 % = 14 400 Kč měsíčně

  • Každý měsíc převeďte svůj podíl na společný účet. Cokoliv vám zůstane na vašem osobním účtu, to je vaše a můžete si s těmito penězi naložit, jak chcete. Inspirujte se 31. říjnem, na který připadá Světový den spoření, a šetřete si peníze na horší časy.
žena vytahuje z peněženky platební kartu

Pokud jste ve fázi seznamování, nemusíte společné výdaje řešit. Nikdy ale nevíte, kdy se city prohloubí a kdy se sestěhujete. Zatím jste nikoho nepotkali, ale chcete partnera a bydlet časem ve dvou? Buďte v seznamování aktivní a najděte si nového partnera či partnerku na online seznamce Yellobar. Sejděte se a dodržujte při placení pravidla etikety nebo se předem dohodněte, kdo zaplatí útratu.

Buďte ale opatrní. Muži by se mohli urazit, že ženy chtějí za sebe platit. Ženy by se zase mohly cítit mužům zavázané, že za ně zaplatí. Buďte k sobě upřímní a dohodněte se, než půjdete na první rande.

Sdílejte článek na Facebooku a doporučte přátelům seznamku pro vážný vztah yellobar.com.

Nastavení Cookies
Přejít nahoru