Románek na pracovišti? Nejlepší zdroj drbů a pomluv

Milostné vztahy na pracovišti Čechům nevadí. Více než polovina z nich je toleruje. Nesmí však narušovat pracovní atmosféru. Vyplývá to z ankety portálu Práce.cz. Zvláštním výsledkem ankety, v níž odpovědělo 3092 respondentů, je fakt, že každý osmý zaměstnanec románek na pracovišti vítá jako zpestření.

Proč taky ne? Alespoň je zase další téma k odpolednímu cigárku. Češi totiž rádi drbou a od poslední ankety, kterou provedl portál Práce.cz před dvěma roky, se zvýšil počet lidí, kteří to vítají jako zdroj témat k diskuzi. Jsou však tací, kteří vztahy na pracovišti neuznávají. Takových je 17 % a ve svých názorech jsou neústupní.

„Někde mohou milostné vztahy výkonnost týmu zvyšovat, jinde naopak vedou k jejímu poklesu. Problém ale nastává téměř vždy v okamžiku, kdy se jedná o vztah mezi šéfem a podřízeným, protože okamžitě vede k dohadům o vypočítavosti z jedné a protežování z druhé strany,“ říká Hana Kostovičová z portálu Prace.cz.

graf

Vztah na pracovišti může být však velkou komplikací. Oba partneři se totiž stávají závislí na příjmu jednoho zaměstnavatele. Pokud ten se dostane do problémů, příjmy domácnosti jsou ihned v ohrožení.

Zatímco běžní zaměstnanci vztahy na pracovišti až tolik neřeší, zaměstnavatelům docela leží v žaludku. Proto jakékoli románky upravují v rámci vnitřních předpisů. Vztahy partnerů totiž zákon nijak neřeší a tak se zaměstnavatelé jistí ve formě etických kodexů. Někteří zaměstnanci musejí dokonce podepisovat ve smlouvě podmínku, že si s nikým z firmy nic nezačnou: „Firmy se bojí toho, že se kolegové budou většinu času věnovat spíš sami sobě než pracovním cílům, a také rozhodnutí s nejasnými podklady,“ vysvětluje Hana Kostovičová.

Kodexy samozřejmě nejčastěji řeší případy, kdy se vztah týká nadřízeného a přímého podřízeného. Těžko se pak obhajují rozhodnutí o odměnách či výtkách. Je proto lepší se vždy nechat přeřadit do jiného týmu, aby i mezi zaměstnanci nevznikaly zbytečné pomlouvačné drby.

Nastavení Cookies
Přejít nahoru