První společné Vánoce: máte je strávit s rodinou partnera nebo ne?

Vaše první společné Vánoce. A přítel či přítelkyně nadhodili, že byste je mohli strávit s jejich rodiči. Vám to přijde nefér vůči vaší rodině. Navíc jste si představovali, že první Vánoce strávíte ve vašem hnízdečku lásky. Co teď? Jak se k tomu postavit? A je rozumné prožít Vánoce s rodiči partnera?

Kompromis na Vánoce: letos u partnerových rodičů, příští rok u vašich rodičů

Nechcete strávit první společné Vánoce mimo domov a zároveň nechcete říct NE vašemu partnerovi? Nejspíš jsou pro něj společné Vánoce splněným snem. Bude vás mít všechny pohromadě. Nepřehlížejte ale svoje pocity. Než partnerovi na vše kývnete, měli byste se dohodnout na pár věcech:

  • Strávíte s rodiči partnera odpoledne nebo i večer?
  • Domluvili jste se, že příště budete na Vánoce u vašich rodičů?

Pokud jste se rozhodli, že letošní Vánoce budete u partnerových rodičů, musíte to šetrně oznámit svojí rodině. Čekejte různé reakce. Povězte to rodičům co nejdříve, aby se s tím sžili.

žena přemýšlí nad vánočními tradicemi

Ale co MOJE tradice?

Každá rodina má své vlastní tradice. Nebuďte naštvaní, když Vánoce neproběhnou podle vašich představ. Pojměte Vánoce tak, že poznáte zvyky jiné rodiny. Jděte s nimi na půlnoční procházku, zahrajte si hry, které jste nikdy nehráli a nabídněte pomoc s přípravou večeře nebo mytím nádobí. Budete se tak cítit jako součást rodiny.

Co když mi bude na Štědrý den smutno?

Představujete si, jak ve stejném okamžiku slaví Vánoce vaše rodina. A najednou se vám zasteskne po důvěrně známé atmosféře. Nemějte kvůli tomu výčitky svědomí a klidně to povězte nahlas. Neříkáte tím, že s rodiči partnera nechcete být. Když si necháte svoje pocity pro sebe, budete se cítit ještě víc izolovaní od ostatních.

RADA: Nemáte chuť se s nikým bavit? Odejděte na chvíli na klidné místo. Srovnejte si myšlenky a pamatujte, že příští Vánoce strávíte u svých rodičů.

PŘESTO: Pokud cítíte, že Vánoce s cizí rodinou nezvládnete, nenuťte se k tomu. Dohodněte se s partnerem, že strávíte Vánoce odděleně.

zamilovaný pár dodržuje vlastní vánoční tradice

Vlastní tradice vás sblíží

Rodinné tradice se mění v průběhu času. A vy máte příležitost vytvořit si s partnerem vlastní tradice. Co takhle odnést do obory ovoce a pečivo? Co si pustit vánoční film? Nebo co si udělat každý rok fotky ve vánočních svetrech?

Dvojité Vánoce? A proč ne?

Nalaďte se na Vánoce a připomínejte si, že letos strávíte dvoje Vánoce. Dostanete dárky u dvou vánočních stromků, ochutnáte více druhů cukroví a užijete si vánoční atmosféru ve dvou rodinách.

TIP NA ZÁVĚR: Kompromisy jsou součástí vztahů. Co se s partnerem dohodnout, že 24. prosince strávíte ve dvou, 25. prosince u vaší rodiny a 26. prosince u partnerovy rodiny?

Seznamte se s rodinou přítele a poznejte jejich vánoční tradice. Vzpomeňte si na to, že jsou mezi námi osamělí lidé, kteří prožívají Vánoce úplně sami. Ať už proto, že nemají rodinu, nebo že nenašli na seznamce žádného partnera.

Sdílejte článek na Facebooku a diskutujte s přáteli, jestli prožít Vánoce u partnerovy rodiny nebo ne. Třeba vám jejich příběhy pomohou v rozhodování.

Nastavení Cookies
Přejít nahoru