„Něco za něco, zlato.“ Sex za odměnu jako forma manipulace

Sex za odměnu. Přijde vám to absurdní nebo tenhle způsob odměňování znáte? Zamyslete se nad tím, jestli sex nemáte za odměnu nebo jestli neslibujete sex výměnou za něco. Jak na sex za odměnu nahlížejí psychologové?

Něco za něco – když se ze sexu stane odměna

Sex za odměnu není v pořádku. Lidé používají sex jako nástroj k manipulaci, aby partner či partnerka udělali, co chtějí. A je to ve vztazích docela běžný jev.

  • Možná to začalo nevinně: konečně jste uklidili byt nebo vytřídili věci ve sklepě a váš nadšený partner vám za to poděkoval sexem.
  • Možná to byl záměr: odkládali jste nějaký úkol a váš partner se zmínil, že by vám něčím poděkoval, kdybyste to konečně udělali. A tou odměnou byl sex.

Je jedno, jak to začalo. Není ale jedno, že v tom partner pokračuje. Sex za odměnu je však běžnější, než si myslíte. Páry se někdy ocitnou na mrtvém bodě, kdy je sex ve vztahu odměnou. Sex se bere jako poděkování za to, že partner něco doma udělal.

Je sex za odměnu špatný?

Napadlo vás někdy, že dojdete s partnerem do fáze, kdy se spolu budete milovat za odměnu? Ne pokaždé je to špatně. Za předpokladu, že se vzájemně odměňujete během pikantních her. Odměňování sexem je v pořádku, když máte jinak uspokojivý sex.

Kdy dáváme sex za odměnu?

Zjistěte, kdy se ze sexu stává odměna a nenechte si to od partnera líbit. Kdy to není v pořádku?

  • Ze sexu se stává transakce – sex za něco.
  • Partner nemá rád sex nebo ho nemusí mít tak často.
  • Ve vztahu není rovnováha a jeden má víc povinností než druhý.
  • Partner je sobecký a zanedbává svou partnerku.
  • Partner má sklony k manipulaci.

Manipulace do vztahu nepatří – ale lidé se tím neřídí

Jako partneři byste měli dělat věci (například domácí práce) proto, že chcete. Ne proto, že vás do toho partner tlačí výměnou za sex. V konečném důsledku je to o respektu a důvěře. Ve zdravém vztahu vám partner kdykoliv pomůže a neočekává nic na oplátku. Pokud jeden z vás zachází se sexem jako se zbožím a obchoduje s ním, oslabuje to váš vztah.

Žena: udělej, co chci, a já ti dám sex

Sex za odměnu praktikují hlavně ženy. Pro muže je nedostatek sexu důvodem, aby začali v domácnosti fungovat tak, jak chce partnerka.

  • Ženy dobře vědí, že příslibem sexu se partner pustí do dlouho odkládaných činností. Některé ženy zachází ještě dál. Za sex požadují různé dárky, večeře nebo kapesné.

muž manipulátor dává ženě sex za odměnu

Muž: budu dokonalý milenec, aby ses na mě stala závislá

Muži manipulátoři dobře vědí, jak ženu k sobě připoutat. Manipulátor a žárlivec chce být za všech okolností nejlepší a rozhodovat o vašem životě. Tedy i o sexu.

  • Manipulátor vás chce mít v posteli pod kontrolou. Sex používá jako nástroj k tomu, abyste se na něm stala závislá. Pak sex utne. A vy ho dostanete jen za odměnu.

Sex za odměnu do zdravého vztahu nepatří. Vyhněte se této formě manipulace a místo toho s partnerem či partnerkou komunikujte a dohodněte se na kompromisech. Nepřekračujte hranice a inspirujte se Mezinárodním dnem míru, který připadá na 21. září. Buďte ve vztahu rovnocenní partneři.

Zaregistrujte se na seznamku yellobar.com a seznamte se s partnerem, který s vámi nebude manipulovat a sex se stane přirozenou součástí vašeho vztahu. Nikoliv odměnou.

Nastavení Cookies
Přejít nahoru